CSN Informació preliminar

Saltar al contenido

Su versión de Internet Explorer no es la adecuada para una correcta visualización de esta página web. Debe utilizar Internet Explorer 9 o superior.

Aceptar

Contenido principal

Informació preliminar

Antecedentes

La radiació és l’emissió, propagació i transferència d’energia en qualsevol mitjà en forma d’ones electromagnètiques o partícules.

Els sers vius conviuen amb les radiacions des dels seus orígens. Sense la radiació del sol no hauria existit vida en la Terra, i sense la radiació infraroja no podríem calfar-nos. A més d’estes fonts naturals de radiació, el ser humà ha sigut capaç de desenvolupar diversos aparells que es basen en les radiacions o les utilitzen. Fem servir la radiació quan escoltem la ràdio, parlem amb el mòbil, calfem el desdejuni en el microones, torrem el pa o ens fan una radiografia.

Les ones o radiacions electromagnètiques es poden classificar en radiacions ionitzants, si tenen energia suficient per a produir la ionització dels àtoms de la matèria que travessen (ex.: rajos X), o radiacions no ionitzants, si no tenen suficient energia per a trencar els enllaços dels àtoms i produir la ionització, com per exemple els rajos ultravioletes, les ones de ràdio, TV o la telefonia mòbil.

Les radiacions que es presenten en forma de partícules amb massa (ex. radiació alfa) estan incloses dins de les radiacions ionitzants, perquè en tots els casos són capaces de produir la ionització.