CSN Protecció radiològica del públic i del medi ambient

Saltar al contenido

Su versión de Internet Explorer no es la adecuada para una correcta visualización de esta página web. Debe utilizar Internet Explorer 9 o superior.

Aceptar

Contenido principal

Protecció radiològica del públic i del medi ambient

Protección Radiológica del público y del medio ambiente

La protecció radiològica del públic i del medi ambient té com a objectiu controlar el risc degut a la presència de radioactivitat en el medi ambient, tant d’origen natural com derivada de l’operació de les instal·lacions nuclears i radioactives. La radioactivitat ambiental té el seu origen en la mateixa naturalesa, encara que en les últimes dècades els seus nivells s’han vist incrementats per l’activitat humana. Entre les causes destaquen les proves nuclears atmosfèriques realitzades als anys cinquanta i seixanta; els abocaments controlats de les instal·lacions nuclears i radioactives, i alguns accidents.

Entre les missions encomanades al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) es troba la de supervisar les mesures de protecció radiològica del públic i del medi ambient, així com controlar i vigilar:

  1. Les descàrregues de materials radioactius a l’exterior de les instal·lacions nuclears i radioactives, així com la seua incidència particular o acumulativa en la seua zona d’influència, i estimar el seu impacte radiològic i el de les activitats que impliquen l’ús de radiacions ionitzants.
  2. La qualitat radiològica del medi ambient en tot el territori nacional, en compliment de les obligacions internacionals d’Espanya en esta matèria, i col·laborar amb les autoritats competents en els aspectes de vigilància radiològica ambiental.

El CSN realitza este control avaluant les dades remeses pels titulars en els informes periòdics d’explotació i altres informes, així com fent inspeccions en les instal·lacions i en les activitats amb radiacions ionitzants. A més, disposa dels seus propis programes de vigilància radiològica ambiental.